Sitemap
 

Har du forslag eller ideer til emner, så send os en mail på

redaktion@jobcard.dk

Eller har du lyst til selv at skrive et indlæg og dele dine erfaringer med jobsøgning med andre, så send os en mail på

redaktion@jobcard.dk

Send denne side til en ven

Min E-mail:
Mit navn
Modtagers E-mail
Besked 


Forbered dig på hvad som helstNår intervieweren ikke er professionel ved en jobsamtale, kan det have fatale konsekvenser for ansøgeren. Det oplevede civilingeniør Jens Jensen. Resultatet var, at han ikke fik jobbet.

- En af de virksomheder, jeg havde kontaktet uopfordret via mit netværk, lovede mig et job.

Den første jobsamtale med udviklingschefen gik rigtig godt. Der var en positiv stemning. Han kunne godt bruge mig, sagde han, men jeg skulle lige tage en snak med afdelingens fire projektledere og se, om kemien passede, fortæller Jens Jensen.

Parterne aftalte en ny jobsamtale den følgende uge, hvor Jens skulle tale med to af de fire projektledere.

En ubehagelig jobsamtale

Men sådan blev det ikke, for den ene af de to interviewere havde en anden dagsorden.

- Det gik helt galt under den anden jobsamtale. Jeg var ikke forberedt på et nyt regulært jobinterview med psykologiske spørgsmål – havde regnet med at skulle tale om arbejdsopgaverne, mit CV og den slags.

Men det undskylder ikke projektlederens opførsel. Han var meget hoverende og sad og fortalte om, hvor god han selv var til sit job, og hvis hans mål var at få mig til at føle mig dårlig tilpas, var han meget professionel, men ellers var han det ikke!!!

Dårligt forberedt

Under den første jobsamtale havde Jens Jensen fået den opfattelse, at de efterfølgende samtaler mest var for at tjekke, om han passede ind i virksomheden. Den opfattelse havde projektlederen ikke.

- Mit udgangspunkt var, at jeg skulle finde ud af, hvordan arbejdsgangen var i virksomheden, og at jeg skulle gøre dem trygge ved mig som person og medarbejder. Jeg var ikke forberedt på at skulle sælge mig selv igen – og det var en fejl.

Desuden manglede jeg en egentlig jobbeskrivelse. Det havde gjort det lettere at forberede mig direkte. Efter den samtale blev jeg ret nervøs, fortæller civilingeniøren.

Jens Jensen følte sig slået ud af den. Det lykkedes ikke at skubbe det negative i baggrunden, og det fik nok også betydning for de følgende samtaler med afdelingens øvrige projektledere.

Feedback-møde og afslag

Nu var der et feedback-møde og en snak om resultaterne og interview med personalechefen. Og det forløb fint. Resultaterne fra testene var gode nok.

- I det samlede forløb performede jeg ikke, som jeg ved, jeg kan, og det var fordi, jeg var nervøs. Jeg kunne simpelthen ikke ryste den dårlige samtale af mig.

Jeg fik ikke jobbet – de mente ikke, at min profil passede ind – men jeg mener nok, at jeg kunne havde klaret det, afslutter Jens Jensen.

Gode råd til jobsamtaler og tests:

 • Forbered dig på hvad som helst – også ubehagelige mennesker. Lad dig ikke slå ud.


 • Sørg for at få en udførlig jobbeskrivelse, hvis denne mangler, for så er det meget lettere at forberede sig.

 • Øv dig på en stensikker præsentation af dig selv.


 • Sæt dig op på ny til hvert møde. Repetér dine kvalifikationer og de ting, du gerne vil have frem under samtalen, hjemmefra. Du skal ikke overvurdere din evne til at præsentere dig selv i pressede situationer. Hav et papir med stikord med – det er bedre end at glemme halvdelen.


 • Få en ordentlig tilbagemelding også ved afslag, og bed om muligheden for en snak bagefter, når du har fordøjet resultatet og har tænkt dig om.


 • Civilingeniøren ønskede at være anonym, og Jens Jensen er derfor ikke hans rigtige navn. Redaktionen er bekendt med hans virkelige identitet.

  Ønsker du at læse mere om jobsamtalen

  Copyright JobCard - Kopiering kun efter skriftlig aftale


  Hvad mener du:

  Navn:
  Email:
  Overskrift:
  Kommentar: