Sitemap
 

Har du forslag eller ideer til emner, så send os en mail på

redaktion@jobcard.dk

Eller har du lyst til selv at skrive et indlæg og dele dine erfaringer med jobsøgning med andre, så send os en mail på

redaktion@jobcard.dk

Send denne side til en ven

Min E-mail:
Mit navn
Modtagers E-mail
Besked 


OpsagtAt blive fyret / opsagt er en chokerende oplevelse for alle. Men om der opstår en personlig krise, afhænger af de øvrige omstændigheder.

Men der en gruppe, der har svært ved at fortælle om deres fyring til familie og venner. De oplever det som meget skamfuldt ikke have sit arbejde.

Det er altså langt fra alle, der oplever det at blive fyret eller opsagt som en stor og alvorlig krise. De fleste vil dog opleve én eller flere af nedenstående faser i større eller mindre grad.

En krise kan opdeles i fire faser, hvor faserne kan være svære at adskille fra hinanden:

 • Chok


 • Reaktion


 • Bearbejdning


 • Nyorientering


 • Chok

  Chokfasen: handlingslammelse

  Hvis man ikke har været forberedt på at blive fyret, er det første, der sker lige efter, man har fået budskabet, at man oplever en uvirkelighedsfølelse, og det kan føles som om, der bliver trukket et rullegardin ned.

  I den første fase er det endnu ikke for alvor gået op for dig, hvad der er sket. Situationen forekommer så uvirkelig, at du prøver at holde virkeligheden på afstand, f.eks. gennem overaktivitet og en tilsyneladende handlekraft, der dog ofte kun er overfladisk.

  Reaktion

  Reaktionsfasen: forsvar - flugt

  Det næste, der sker for de fleste mennesker, er, at de oplever en stor vrede - vrede mod arbejdspladsen. Her har jeg kæmpet med blod, sved og tårer for at tjene penge hjem til virksomheden. Og hvad er takken - en fyreseddel.

  Her går det op for dig, hvad der egentlig er sket, og de følelsesmæssige reaktioner kan også vise sig i form af depression og gråd. Denne reaktion kan være så voldsom, at du i en kort periode ikke er i stand til at fungere normalt.

  Bearbejdning

  Bearbejdningsfasen: nedtrykthed – forståelse. Gennem en omfattende mental bearbejdning begynder du at forstå, hvorfor det er sket, og du begynder måske at se en fordel ved at skulle forlade arbejdspladsen. Du når til en følelsesmæssig accept af begivenheden.

  Det bliver således muligt at vende blikket fremad igen, og du kan nu orientere dig mod fremtidige jobmuligheder.

  Nyorientering

  Nyorienteringsfasen: nye muligheder - mod ny stabilitet. Personen er nu klar til at erkende tabet. Uanset om man er vred, ked af det eller gal, kommer jobbet jo ikke tilbage.

  Du har nu fået et afslappet forhold til det skete, krisebearbejdningen er overstået, og du kan tale om det skete uden at blive følelsesmæssigt påvirket.

  Det er nu muligt for dig at koncentrere dig om den nye tilværelse.

  Efter krisen

  Det er en modningsproces at gennemleve en krise. Hvis du formår at forholde dig aktivt til problemerne, så vil du føle dig stærkere efter krisen.

  Generelt vil du udvikle dig gennem krisen, men en krise, der ikke er bearbejdet tilstrækkeligt, efterlader angst og svækket selvtillid. Dette kan senere blive meget vanskeligt at rette op på.

  Men det er vigtigt, at du har viljen til at arbejde dig gennem krisen. Ingen andre kan gøre det for dig. Det er nødvendigt, at du tror på dig selv og på fremtiden.

  Ønsker du at læse mere om opsigelse

  Copyright JobCard - Kopiering kun efter skriftlig aftale


  Hvad mener du:

  Navn:
  Email:
  Overskrift:
  Kommentar: