Sitemap
 

Har du forslag eller ideer til emner, så send os en mail på

redaktion@jobcard.dk

Eller har du lyst til selv at skrive et indlæg og dele dine erfaringer med jobsøgning med andre, så send os en mail på

redaktion@jobcard.dk

Send denne side til en ven

Min E-mail:
Mit navn
Modtagers E-mail
Besked 


Hvem får jobbetEn ny, kvalitativ undersøgelse viser, at den mest sympatiske kandidat får jobbet, og at det handler om at være en flink fyr, og gøre et godt indtryk.

Det resultat er sprog-psykolog Ulla Schjødtz Hinge fra Københavns Universitet kommet frem til i sit speciale.

Ulla Schjødtz Hinge har analyseret Jørgen og Peters jobsamtale til en stilling som laboratoriechef. Jørgen og Peter har samme alder, og deres sociale baggrund er ens. De har begge kone og børn.

- Jørgen fremstod som en flink og hyggelig fyr med bløde værdier og et venligt væsen. Peter derimod fremstod meget ambitiøs, kold og nøgtern.

- En arbejdsgiver ønsker at blive respekteret og værdsat. Han har behov for at fornemme, at ansøgeren er ægte interesseret og tror på arbejdets og virksomhedens værdi.

Her gjorde Peter den fejl, at han hvilede roligt i sin egen følelse af at have værdi - i så høj en grad, at han glemte at pleje sin kommende arbejdsgivers følelse af at være betydningsfuld. Peter gav tværtimod gentagne gange udtryk for, at han måske ikke var virkelig interesseret i jobbet.

Jørgen var også i tvivl, men det fremkom på en langt mere sympatisk måde. Hans tvivl gik ud på, at han boede langt fra virksomheden, og familien var ikke glad ved tanken om at skulle flytte. Jørgen fortalte om tvivlen, men han nedtonede samtidig sit forbehold. Han formåede at bevare den gode stemning gennem hele samtalen og opretholdt arbejdsgiverens værdighed. Han fremstod i det hele taget som en omsorgsfuld og sympatisk mand.

Det er altså afgørende for en ansøger at kende normerne for en vellykket samtale og overholde dem. En jobsamtale er et dørvogter-møde, hvor det handler om at få adgang til det forjættede land. Samtalen afgør om døren går op.

- Hvis ansøgeren dominerer og tiltager sig for meget magt, vil det tippe den nødvendige balance - og det går efterfølgende ud over ham selv, når han får afslag.

Ved en jobsamtale er der også tale om et værts-gæst forhold. Gæsten må ikke være uhøflig og kritisere sin vært. Det er også fornuftigt at vise stor interesse, selv om den måske ikke er helt ægte.

Det er vigtigt, at stemningen er god - og at arbejdsgiveren har det godt med sig selv gennem hele forløbet. Det sidste er det allervigtigste.

Jørgen viste flere gange i løbet af samtalen en usikkerhed vedrørende sine faglige kvalifikationer, men fordi han var så sympatisk, blev han automatisk opfattet som kompetent af både konsulent og arbejdsgiver. Hvis en arbejdsgiver kan lide en ansøger, er arbejdsgiveren tilbøjelig til at stole på ansøgerens evner.

- Jørgen valgte at takke nej til jobbet på grund af afstanden. Og virksomheden valgte at give Peter chancen.

Peter var nok den rigtige til jobbet, men Peters manglende fornemmelse for normerne ved en jobsamtale hindrede ham i at få tilbudt jobbet.

Konklusionen på Ulla Schjødtz Hinges speciale er, at det er afgørende at være en flink fyr.

Man kan brænde sig gevaldigt på at være for skråsikker. Det er kvalifikationerne, der fører folk frem til jobsamtalen, men derudover er det venlighed, interesse og imødekommenhed, der efterfølgende afgør, hvem der får jobbet.

Ønsker du at læse mere om jobsamtalen

Copyright JobCard - Kopiering kun efter skriftlig aftale


Hvad mener du:

Navn:
Email:
Overskrift:
Kommentar: