Sitemap
 

Har du forslag eller ideer til emner, så send os en mail på

redaktion@jobcard.dk

Eller har du lyst til selv at skrive et indlæg og dele dine erfaringer med jobsøgning med andre, så send os en mail på

redaktion@jobcard.dk

Send denne side til en ven

Min E-mail:
Mit navn
Modtagers E-mail
Besked 


Den gode ansøgningUtroligt mange ansøgninger er standardprodukter, hvor det er tydeligt, at ansøgeren ikke har lagt et seriøst arbejde i ansøgningen. Derfor følger her nogle råd om, hvad du kan gøre for at lave en god og seriøs ansøgning.

Gode råd til din ansøgning

Det første, du skal overveje, er, hvilken stil eller skriftkultur der gør sig gældende inden for det område, hvor du søger arbejde. Der er stor forskel på, om man søger job som jurist i et ministerium eller account manager i telebranchen. Stilarterne vil være forskellige.

Det er en myte, at standardformuleringer som: "Undertegnede har med stor interesse set den i Berlingske Tidende opslåede stilling ...", altid kan benyttes. Dem vil du ikke komme langt med, for sådan en indledning er ren kliché.

Du skal tænke journalistisk. Gøre dine kvalifikationer klare i forhold til stillingen og inddele dem i et betydningshierarki.

Er det din uddannelse som jurist, der er dit vigtigste aktiv? Dine sprogkundskaber eller din lyst til at undervise? Gør dig det klart, og brug det i overskriften på din ansøgning:

Eksempel på en god overskrift

Eksempel: "35-årig cand.polit. med gode sprogkundskaber og kendskab til udviklingsledelse søger den ledige stilling som ...".

Overskriften er informativ på mange niveauer - alder, uddannelsesretning og uddannelsesniveau, erfaring og kendskab.

Argumentationen i din ansøgning

Efter en fængende overskrift er det så muligt yderligere at argumentere for at komme i betragtning, ligesom man indledningsvist kan bruge 3-4 linier på at reflektere over stillingen.

I visse tilfælde kan man ved at vise kendskab til eller interesse for et område kompensere for manglende erfaring. Benyt den journalistiske devise "Show it, don't tell it".

En ansøgning er ingen gætteleg. Man skal tydeligt kunne læse sig frem til dine kvalifikationer. Du skal gøre det indlysende for læseren, at netop du skal til samtale.

Din personlighed

Stilen skal afspejle de konventioner, der gør sig gældende inden for det pågældende delarbejdsområde, men det er også vigtigt, at du er loyal over for dig selv som person.

Ansøgningen skal afspejle dig og din personlighed. Derfor gælder det ikke om at fremstille dig som udadvendt og helt suveræn til kundekontakt, hvis du er stille og tilbageholdende eller omvendt. Du skal skrive, så du føler, at det er dig, der skriver.

Men lad være med at kede din læser

Alt for mange unge mennesker skriver som gamle mænd - altså formelt, gammeldags og egentlig meget illoyalt mod deres person. Brug sproget aktivt!

Omfanget af din ansøgning

Der er delte meninger om omfanget af en ansøgning. En god tommelfingerregel er, at en ansøgning kun må fylde én side.

Men indholdet skal bestemme omfanget. Du skal som minimum svare eller forholde dig til de krav, der er stillet i annoncen, ligesom du så vidt muligt skal beskrive dig selv på en troværdig måde.

I den forbindelse skal du være opmærksom på, at læseren ikke ved mere om dig, end det du skriver. Så skulle du derfor brede dig over mere end en side, så er det i orden, så længe det, du skriver, er relevant.

Det helt afgørende er, at du sender en ansøgning, som du selv kan stå inde for.

Ønsker du at læse mere om at skrive din ansøgning

Copyright JobCard - Kopiering kun efter skriftlig aftale


Hvad mener du:

Navn:
Email:
Overskrift:
Kommentar: